Sílvia Ruiz Miracle

Tècnica de participació a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
sruiz@vilanova.cat • LinkedIN
Parlem amb Sílvia Ruiz Miracle que treballa en l’àmbit de la participació a Vilanova i la Geltrú des de fa més d’11 anys, és una entusiasta del potencial de la participació digital i ens explica alguns dels èxits i reptes que viuen amb els pressupostos participatius.
Per què la participació?
Fa molts anys que m’hi dedico. Soc sociòloga i sempre m’ha interessat molt escoltar què diu la gent. I això es tradueix en l’àmbit d’un Ajuntament en escoltar la ciutadania per fer més eficients i properes les polítiques i projectes locals.
Vaig començar a serveis socials i després a un pla de barris i finalment em vaig incorporar a participació a 2011.
La Sílvia és…
Soc una persona inquieta, m’agrada estar al dia de tot el que s’està fent, m’agrada anar a jornades i estar a la última. M’interesso pel que fan també altres ajuntaments… i sobretot intentar que el que fem sigui el millor possible. Soc bastant exigent.
Em preocupo perquè la gent vegi que les seves aportacions i el temps que dediquen a participar serveix d’alguna cosa.
Alguna acció recent de la qual n’estiguis satisfeta?
Els pressupostos participatius. És el projecte amb el qual hem aconseguit més implicació de la gent.
Veníem de processos en els quals participaven 100 persones com a màxim i, en canvi, amb els pressupostos hem arribat a un 7% del cens (més de 4000 persones).
Quina valoració fas d’aquesta participació?
A mi m’agrada la participació immediata, en una societat com l’actual, té un paper molt important també. Potser no és tan qualitativa però arribem a molta més gent. En altres processos i consells, hi ha més espai a la deliberació, però per contra sempre participen les mateixes persones.
Hi ha algun col·lectiu que us costa més involucrar?
Ens costa molt arribar als joves (menors de 30), com a tothom. L’any passat però vam fer uns pressupostos participatius joves, dels quals també estic especialment satisfeta perquè vam aconseguir la implicació de tots els centres educatius de secundària, assolint la participació del 100% de l’alumnat.
Un dels objectius del projecte era que havent experimentat la metodologia dels pressupostos (fer propostes, valorar-les i votar-les) això pugui facilitar la seva participació en els pressupostos de ciutat quan ja tinguin 16 anys o més.
Quin diries que és el vostre principal repte?
Implicar la gent i que quan ens vegi no pensi “Ai, ja hi tornen aquests de l’Ajuntament amb un altre procés que no arribarà enlloc…”
Se suma la crisi de descrèdit de la política general i després la falta d’execució en alguns casos dels compromisos assolits en processos participatius (per falta de temps, recursos o voluntats).
Un part de la gent que participa està cremada, arribar a nous públics costa, però en definitiva el repte és nostre i és el mateix repte des de fa més de 15 anys i que també veig arreu en la resta d’administracions. Aconseguir que es materialitzin els resultats de la participació.
Quin recurs t’agrada més utilitzar?
M’agrada tot el que són tecnologies al servei de la participació. Per això apostem pel Decidim. Perquè és un canal molt ràpid i potent per facilitar escoltar la gent a través d’enquestes, recollir propostes, fer votacions… Encara té un important potencial per desenvolupar, però aquestes eines de participació virtual són les que em són més útils.
Com hibrideu la participació digital?
Tot allò que fem té una part presencial i una altra virtual. A la part presencial, però acostuma a participar un perfil molt concret de persones (gent més gran, representants d’entitats, gent que té molt discurs i li agrada fer sentir la seva veu…). És per això que habilitem sessions presencials, però també sempre habilitem espais al Decidim on recollir les aportacions per canals digitals que permeten arribar a molts altres públics.
Quins perfils participen en cada canal?
No tenim un perfil detallat dels participants digitals. Tenim la percepció que els joves en general participen en menor proporció en qualsevol canal.
Com t’inspires?
Em fixo bastant en experiències de Barcelona i Madrid sobretot amb la idea de millorar la nostra plataforma Decidim. Amb la Diputació de Barcelona fem moltes activitats d’intercanvi d’experiències amb ajuntaments que em serveixen molt per veure i comparar altres pràctiques.
Alguna cosa inspiradora que hagis vist recentment
Just la setmana passada vaig anar a unes jornades d’avaluació de processos, on tres ajuntaments explicaven la seva experiència i després s’obria un espai de debat.
I va resultar molt interessant i inspirador per mi perquè em vaig adonar que portem 5 anys promovent els pressupostos participatius, però no ens hem aturat mai a fer una avaluació aprofundida, interna però també amb els mateixos participants. De fet, en la resta d’àmbits, aquesta avaluació posterior és també molt necessari i sovint no s’acaba fent prou. Per tant, si m’ha servit per adonar-me que aquest és el següent pas que hauríem de fer.
Compartir